Twoim dzieciom nudzi się w domu, a nie chcesz, żeby spędzały czas przed telewizorem bądź komputerem? Świetnym pomysłem będzie stworzenie masy solnej, która zajmie dziecko na kilka godzin, a przy tym rozwinie umiejętności manualne j kreatywność. Zobacz jak masa solna w łatwy sposób może być zrobiona w domowej kuchni.
Do zrobienia masy solnej nie musisz mieć specjalnych produktów. Wystarczy jeśli znajdziesz mąkę, sól no i wodę. Pamiętaj, żeby zachować odpowiednie proporcje czyli 2:1 (dwie szklanki mąki na szklankę soli) to klucz do stworzenia odpowiedniej konsystencji.
Jeśli do miski wsypana jest już mąka i sól musisz wlać jedną szklane chłodnej wody. Rób to powoli i po prostu dolewaj wodę przy wyrabianiu ciasta. Jego konsystencja powinna być zwarta czyli musi się odklejać od dłoni i przypominać plastelinę.
Z masy solnej twoje dzieci mogą ulepić wiele figurek o rożnym kształcie i wielkości. Nie ma tutaj ograniczeń, tutaj rządzi wyobraźnia. Masa solna to bezpieczna zabawa bo sama w sobie nie uczula i nie jest toksyczna. Na sam koniec zabawy, jeśli już zostały wykonane figurki musisz masę wysuszyć. Możesz to zrobić za pomocą promieni słonecznych na parapecie, ale potrawa to kilka dni. Jeśli chcesz szybszą metodę trzeba włożyć ją do piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza. Zaglądaj co jakiś czas i obserwuj czy masa solna nie pęka, jeśli tak to po prostu zmniejsz temperaturę.
Po wysuszeniu figurek pozostało tylko pomalowanie ich farbkami olejnymi, plakatowymi. Jednak najlepiej sprawdzą się farby akrylowe, które są trwalsze i na pewno zostaną na dłużej na figurce. Do tego możesz również użyć lakierów do paznokci, których nie będziesz już używać. Do utrwalenia kolorów na figurkach świetnie nada się lakier do włosów, który zabezpieczy ich powierzchnie. To świetna zabawa, która szybko się nie znudzi twoim dzieciom, a Ty będziesz mogła spokojnie zająć się czynnościami domowymi.
Takiej masy wcale nie musisz wyrzucać do kosza. Możesz ją przechowywać nawet przez kilka dni. Jedyne co musisz zrobić to nie dopuścić do jej wyschnięcia. Wsadź ją do foliowego woreczka i szczelnie zamknij, a następnie włóż do lodówki.